2018 is begonnen en vandaag is het weer tijd voor een nieuw koopadvies. Het is bijna een half jaar geleden dat er een advies is gekomen voor een budget game pc voor 500 euro. Tijd voor een update! Welke onderdelen kun je voor dit budget halen?

1Processor: AMD Ryzen 3 1200 Boxed

De AMD Ryzen 3 1200 is geen onbekende CPU meer. Deze concurrent van de Intel Core i3-8100 is inmiddels al even op de markt. Waarom is er niet gekozen voor Intel? Voor de i3-8100 zijn alleen Z270-moederborden uit. Met een prijskaartje van meer dan €90 is dat geen interessante optie voor dit budget.

De AMD Ryzen 3 1200 bevat 4 cores die op 3,1GHz zijn geklokt. Hij kan zichzelf overklokken naar 3,4GHz. Deze CPU is (in tegenstelling tot de verouderde FX-serie) geen energieslurper. Tijdens het spelen van games verbruikt deze zo’n 40W. Dit komt dicht in de buurt van de Intel i3’s.

Koop dit product.

2CPU-koeler: AMD Wraith Stealth

Bij de CPU wordt ook een CPU-koeler meegelevert. De AMD Wraith Stealth is veel stiller en koelt beter dan de vorige stock koelers van AMD. Aangezien overklokken geen main focus is met deze PC voldoet deze CPU-koeler.

Koop dit product.

3Moederbord: ASRock A320M-DGS

We willen niet te veel gaan uitgeven voor het moederbord. Extra features (LED’s, speciale ethernetpoort etc.) zijn voor nu een overbodige luxe. De A320M-DGS is gekozen op basis van zijn prijs. Dit moederbord is een van de goedkoopste Ryzen-moederborden die momenteel op de markt is. Vergelijk je meerdere A320-modellen met elkaar, dan is her haast geen verschil te merken. De extra euro’s houden we op zak en gebruiken we voor de andere hardware.

Dit Micro-ATX moederbord heeft ondersteuning voor twee DDR4-geheugenbanken, PCI-E 3.0 x4 M.2 en ook vier SATA600-aansluitingen. Een netwerk- en audiocontroller van Realtek mag ook niet ontbreken en voor de videokaart is plaats gemaakt voor een PCI-E 3.0 x16-aansluiting.

Koop dit product.

4RAM: Crucial Ballistix Sport LT BLS8G4D26BFSBK

De geheugenprijzen zijn schrikbarend hoog. Momenteel vereisen steeds meer games 8GB RAM of meer. Noodgedwongen moeten we dus kiezen voor een latje van 8GB DDR4-geheugen, hoe hoog de prijzen ook zijn. Crucial heeft geheugen in het assortiment wat goed presteert en toch goedkoper is dan de concurrentie. Dit geheugenbankje bevat 8GB DDR4-2666 aan geheugen. Voor nu is dat voldoende, al hoop ik wel dat de prijzen van geheugen dit jaar nog verlaagd worden.

Koop dit product.

5HDD: Seagate Barracuda 1TB

Hoe leuk een SSD ook is, met het formaat van de huidige games en de prijs die je betaald was het niet mogelijk om een SSD in het budget op te nemen. Seagate heeft ook SSHD’s in het assortiment, maar deze zijn ook weer duurder dan de HDD’s die zij hebben. Noodgedwongen moeten we kiezen voor een reguliere HDD. De Seagate Barracuda is een betrouwbare en stabiele HDD. Je hebt aardig wat opslag voor je games en data.

Koop dit product.

6Case: Cooler Master Masterbox Lite 3.1

Behuizingen zijn altijd een geval apart. De keuze is altijd persoonlijk. We willen niet te veel budget uitgeven voor de behuizing, maar willen ook niet bezuinigen op de bouwkwaliteit. De Masterbox Lite 3.1 biedt voor zijn prijs voldoende features. Een degelijke behuizing, goede cablemanagement en een window maakt dit een hele leuke behuizing voor gamers.

Koop dit product.

7Voeding: be quiet! System Power 8 400W

De gekozen onderdelen zijn geen energieslurpers. Een zeer krachtige voeding is dan ook niet nodig. Be quiet! maakt voor zijn prijs hele goede en stille voedingen. De toevoeging van een 8-pin PCI-e powerconnector is een handige extra. Deze kunnen we mooi gebruiken voor de videokaart. Voor een budget game PC is deze System Power 8 400W een prima keuze.

Koop dit product.

8GPU: XFX RX 560D Core Edition 4GB of MSI RADEON RX 560 AERO ITX 4G OC

Met een game PC mag niet bezuinigd worden op de videokaart. De GPU is hoofdverantwoordelijk voor de snelheid van je games. Hoe krachtiger de videokaart, hoe soepeler je games gaan draaien. De keuze viel al snel op deze RX 560 560D. Dit is een prima GPU om op 1080p-resolutie te kunnen gamen. Misschien niet overal op ultra, maar ik schat de kans heel klein in dat je je games op zeer lage settings moet gaan spelen.

Koop dit product.

Edit (12-01-2018 20:48): We werden getipt over het feit dat de 560D een langzamere versie is van de RX 560. De prestaties zijn te vergelijken met een RX460. Ik raad aan om dan te kiezen voor de MSI Radeon RX 560 AERO ITX 4G OC. Dit is een videokaart die wel een volledige RX560 tot zijn beschikking heeft. Voordeel aan deze kaart: deze heeft geen aparte PCI-E stroomadapter nodig.

Koop dit product.