“Waarom is Office zo duur? Dit kunnen wij als student niet betalen!” Dat is een vraag die veel op social media en in de wandelgangen wordt gevraagd. Maar wist je dat er een mogelijkheid is om gratis gebruik te kunnen maken van Office 365 terwijl je studeert?

Als je momenteel een studie volgt op het MBO, HBO of het WO, kun je in de meeste gevallen gebruik maken van Office 365. Gratis. Voor niets. Geen mysterieuze cracks en piraterij, maar vanuit Microsoft zelf. Supersimpel en heel snel geregeld. Maar hoe krijg je dit?

1Vraag na of je een licentie hebt

Niet alle opleidingslocaties bieden Office 365 voor studenten aan. Wil je weten of je wel een licentie hebt, dan kun je dat checken door middel van deze link. Op deze site wordt een overzicht weergegeven welke onderwijsinstellingen gratis Office aanbieden. Mocht het zo zijn dat er geen licentie wordt aangeboden, dan kun je alsnog een licentie nemen als je offline gebruik wilt maken van Office. Wil je liever geen licentie nemen, maar toch veel toffe functies van Office gebruiken, dan kun je ook gebruik maken van Office Online.

Wil je echt gebruik maken van de offline programma’s, maar heb je niet het budget om een licentie te nemen, dan kun je gebruik maken van het gratis alternatief LibreOffice.

2Log in op Office

Heb je een licentie? Of is er niemand bij wie je terecht kan om dit na te vragen? Een manier om daar achter te komen. Ga met je favoriete webbrowser naar http://portal.office.com.

Hier heb je de mogelijkheid om in te loggen op je account. Vul hier niet je eigen Microsoft-account in, maar vul hier je e-mailadres van school in. Vul daarna het wachtwoord in wat bij je account hoort. Werkt dit? Dan word je doorgeleidt naar je Office 365-omgeving.

3Office Online

Vanaf deze omgeving is het mogelijk om verschillende Office Online apps uit te voeren. Heb je bijvoorbeeld een Chromebook, dan is het niet mogelijk om Office te installeren. In plaats daarvan biedt Microsoft hier het Office Online pakket aan. Documenten pas je dan aan binnen de browser, in plaats van via het programma. Wil je gebruik maken van de offline programma’s, klik dan even verder.

4Download Office Offline

Het installeren van je Office programma’s is heel eenvoudig. Rechtsboven zie je een grote downloadknop staan. Klik je hier op, dan wordt er een installatiebestand gedownload. In de meeste gevallen download hij automatisch het juiste programma voor Windows of voor Mac OS X. Voer dan het installatieprogramma uit. De installatie wordt gestart.

5Installeer Office

Het is belangrijk dat je een internetverbinding hebt als je dit programma uitvoert. Verbreek je de verbinding, dan zal de installatie niet voltooien.
Ga je akkoord met de instellingen? Klik dan op volgende. Pas eventueel instellingen aan die je anders wilt hebben.
Office wordt nu op je PC geïnstalleerd.

6Kan dit sneller?

Zeker! Al varieert dit wel per computer. Sommige Windows-installaties hebben een speciale Office 365-tegel in het startmenu staan. Je kunt hier je accountgegevens ook invullen, waarna Office automatisch wordt geïnstalleerd. Echter is dit alleen op PC’s waar Windows 8.1 of hoger op is geïnstalleerd.