Het mag inmiddels wel traditie zijn. Elk jaar brengt Google een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Android uit. In 2017 is het de beurt aan Android 8.0. Elke Android-versie is naar iets zoets vernoemd. In dit geval is Android O vernoemd naar het welbekende Oreo-koekje. Omgedoopt als superheld moet Android 8.0 een waardige opvolger zijn van Android 7.x (Nougat).

1Gebruikerservaring

Door de jaren heen is het uiterlijk van Android flink veranderd. Per versie zijn er nieuwe functies en features toegevoegd. Dat is hier ook het geval. Het uiterlijk van Android heeft met Oreo een paar kleine wijzigingen met zich meegebracht.

Een van de opvallendste functies is de meldingsstipjes bij iconen. Krijg je een e-mailbericht of een andere notificatie van een andere app, dan is er een stipje zichtbaar. Deze functie heeft Apple ook heel lang in iOS, maar dit is nu dus ook standaard in Android. Het grote verschil is hier dat iOS wel laat zien hoeveel meldingen er zijn, maar Android 8 laat dit juist niet zien. Druk je lang op de app, dan krijg je te zien welke meldingen er binnen zijn gekomen. Tik je daar op, dan worden de meldingen weergegeven.

Wat ik zelf tof vind, is dat de kleuren van deze bollen heel subtiel zijn. Het zijn geen opvallende bolletjes, maar ze zijn niet onopvallend. Het ziet er dan niet meteen uit als een disco.

Een andere handige functie is de aanpassing in tekstselectie. Selecteer je een bepaalde tekst, dan gaat Google proberen te bedenken welke app daarvoor geschikt is. Wil je ergens afspreken en selecteer je een adres, dan kun je Google Maps kiezen. Selecteer je een telefoonnummer, dan krijg je de suggestie om deze te bellen. Een voordeel hiervan is dat je niet extra handelingen hoeft uit te voeren met kopiëren en plakken. Al vraag ik mij wel af hoe nauwkeurig dit is als je ook andere niet-standaard Google apps gebruikt.

2Automatisch Aanvullen

De meeste webbrowsers hebben de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan en automatisch op sites in te vullen. Helaas had Android deze functie niet, tenzij je een password manager gebruikt. Tot nu. In Android 8 zit is het nieuwe Autofill-framework toegevoegd. Verstopt onder ‘Systeem -> Talen en invoer -> Geavanceerd -> Service voor automatisch aanvullen’ kun je deze optie aanzetten. Zoals de naam al doet vermoeden vult deze service automatisch je wachtwoorden in. Je kunt gebruik maken van de wachtwoorden in je Google account, maar als je een andere password manager hebt kun je deze ook gebruiken. Hierdoor hoef je nog minder je wachtwoord in te vullen!

3Meldingen

Wat waren we blij toen het in Android Nougat mogelijk was om meldingen te ‘snoozen’. Na een bepaalde tijdsperiode kreeg je de melding opnieuw te zien. Dit kun je doen door de melding iets naar de zijkant te schuiven en dan op het klokje te drukken. Na een kwartier, halfuur, uur of twee uur wordt de melding opnieuw weergegeven.

Wil je meer controle over je meldingen, dan is dat met Android O mogelijk. Je kunt nu per app instellen welk meldingskanaal er gebruikt wordt. Als Google Foto’s een backup uitvoert, kun je deze melding een hogere prioriteit geven dan wanneer er een timelapse is gemaakt. Wil je dat een app geen stip heeft, of dat het knipperlicht uit staat, dan kun je dit ook aanpassen. Zo heb je meer controle over hoe je meldingen weergegeven worden.

4Picture-in-Picture

Een functie die aangekondigd werd met Android 7, maar niet toegepast werd. Dat is picture-in-picture. Maar nu is het dan toch zo ver. Het is nu mogelijk om een video te kijken terwijl je een mailtje aan het typen bent. Met een simpele druk op de knop wordt de app naar een klein frame verkleind. Staat het in de weg? Dan kun je dit venster verplaatsen naar een betere plaats. Hierdoor kun je nog beter multitasken met je Android-apparaat!

5Een nieuw updatebeleid

Een van de grootste ergernissen van Android is het updatebeleid. Je mag blij zijn als de fabrikant van je smartphone na anderhalf jaar nog steeds van updates voorziet. In de meeste gevallen plaatst de fabrikant een eigen schil en extra features en apps mee. Alleen Pixel-, Nexus,- en General Mobile-telefoons krijgen zeer snel een update naar de nieuwste Android-versie.

Dat moet anders. Daarom heeft Google ‘Project Treble’ in het leven geroepen. Ondanks dat het een grote wijziging is zul je hier niet al te veel van merken.

Fabrikanten moesten bij een nieuwe Android release wachten op nieuwe drivers en codes voor hun chips. Als dit gedaan is kunnen de fabrikanten aan de slag voor hun skins en eigen apps. Dit nam veel tijd in beslag. Wat is het verschil met Project Treble? In Android O is dit gedeelte losgesneden. Toekomstige updates hoeven dan niet telkens opnieuw opgebouwd gaan worden. En zijn er bugs gevonden, dan kunnen fabrikanten deze gelijk in de source code van Android Open Source Project plaatsen. In toekomstige updates zijn de bugfixes dan gelijk aanwezig. Dit bespaart veel tijd en kosten. Wat is het voordeel voor ons, de eindgebruikers? Snellere update-releases. Maar of de fabrikanten dit ook echt gaan hanteren is nog maar de vraag.

6Accuduur

Android O maakt nog beter onderscheid tussen activiteiten die op de voor- en achtergrond actief zijn. Is er een app op de achtergrond actief, dan zal deze nog meer beperkingen krijgen dan wanneer er een app op de voorgrond actief is. Android O is hier ook heel slim in. Apps die bijvoorbeeld muziek afspelen zullen minder snel naar de achtergrond geplaatst worden dan je favoriete socialmedia app.
Hierdoor is er meer focus op de app die op de voorgrond actief is. Apps in de achtergrond kunnen ook gebruik maken van de job scheduler die sinds Android 6 (Marshmellow) is ingebouwd. Taken die niet veel belang hebben voor de gebruikerservaring worden daar in geplaatst. Op het moment dat het apparaat niet-actief is worden al deze taken in een keer uitgevoerd. Dit zou ook een besparing van je accuduur moeten zijn.
Of dit in de praktijk echt zo is moet nog blijken.

7Geluid

Voor de audioliefhebbers heeft Google samen met Sony ondersteuning ingebouwd voor LDAC. Via de codec kun je via Bluetooth een hogere bitrate en beter geluidskwaliteit ontvangen op draadloze headsets. Omdat steeds meer telefoons zonder een 3,5mm audiojack geleverd wordt, kan er gefocust worden op de geluidskwaliteit. Daarnaast is er ook nog ondersteuning voor AAudio. Dit zorgt voor hoge kwaliteit audio samen met een lage latency.

8Wanneer kan ik het verwachten?

Op dit moment is Android O beschikbaar voor de Google Pixel, Pixel XL, Nexus 6P, Nexus 5X en de Google Pixel C. Andere telefoons van Google worden niet standaard ondersteund.

Heb je een telefoon van een andere fabrikant? Dan zal het nog even duren voordat je hier een update over krijgt. De meeste fabrikanten voegen hun eigen software toe en testen de versie uitgebreid op hun eigen telefoons. Gelukkig heeft Google wel aangegeven om samen met de populaire telefoonfabrikanten (HTC, Samsung, LG, Huawei etc.) de gebruikers zo snel mogelijk van Android O te voorzien. Naar verwachting zal voor het einde van 2017 de eerste updates van Android O uitgerold worden naar andere telefoons. Kun je niet wachten op een officiële update, dan kun je ook gebruik maken van een onofficiële update. Met een custom ROM is het mogelijk om alsnog een nieuwere versie van Android op je telefoon te krijgen. Al zal je dan wel in de meeste gevallen je garantie kwijtraken.

5 REACTIES